joi, 4 octombrie 2012

Întrebările cu tâlc ale regelui Milinda

EDITURA LUX SUBLIMA
ÎNTREBĂRILE CU TÂLC ALE REGELUI MILINDA
Dialog între regele Milinda și înțeleptul Nagasena despre feluritele aspecte spirituale care sunt universal valabile
 
Le-a fost scris să se întâlnească. De ce? O spune povestea palpitantă care te așteaptă în paginile acestei cărți. Un rege de o inteligență iscoditoare și un călugăr care a ajuns la adevărata cunoaștere printr-un concurs de împrejurări uimitor. Nu este doar întâlnirea între două spirite strălucite, ci între două culturi care trăiau vremuri de glorie - cea elenă și cea budistă.
Stăpân al teritoriilor pe care se află astăzi Afganistanul, grecul Milinda e consemnat în istorie între 115 - 90 Î.Hr. El discută cu Nagasena, considerat pe atunci un fel de Dalai-lama. Îi adresează întrebări la care și occidentalii de azi sunt curioși să afle răspunsul. Este un dialog alert, insolit. Intens și elocvent. Un dialog care explorează aspecte ale doctrinei și practicii budiste din perspectiva unui intelectual contrariat și deopotrivă fascinat de înțelepciunea pe care o descoperă.
Nimic pretențios în această discuție. Înțeleptul Nagasena are harul de a vorbi în cuvinte simple. Cu exemple savuroase, iluminatoare. Ce se va petrece până la sfârșit între rege și maestrul budist? Ale cui argumente vor avea câștig de cauză? Rămâne să descoperi pe măsură ce te îmbogățești tu însuți cu adânca spiritualitate a acestui text de referință.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu