miercuri, 3 octombrie 2012

Iată răspunsul meu (1)

EDITURA LUX SUBLIMA
SWAMI SHIVANANDA - IATĂ RĂSPUNSUL MEU

O veche parabolă povesteşte că oamenii care străbăteau deşertul în caravane auzeau mereu strigătul unui ascet: "Am un răspuns, am un răspuns. Cine are o întrebare?"
Shivananda n-a fost un sihastru şi nu şi-a făcut sălaş în pustietate. El a explorat cu o adâncă înţelegere omenescul şi a fost pescar de suflete în iureşul de ape al lumii. Medic strălucit, a înlesnit reveniri miraculoase la viaţă. A traversat durerea de a-i fi pierdut pe cei dragi, a ajuns la curajul de a fi călugăr rătăcitor, s-a vindecat prin yoga de boli incurabile. A dus o existenţă închinată celorlalţi, atent şi la maladiile trupului, şi la nevoia de hrană a spiritului. A scris 300 de cărţi şi a dialogat cu mulţi căutători ai Divinului, a înfiinţat ashram-uri, spitale şi şcoli. Prin tot ce a făcut s-a îngrijit cu înaltă cunoaştere şi multă bunătate de sufletul omenesc.
"De ce, dacă eşti mai presus de castă, crez, religie şi sexualitate, eşti întotdeauna înconjurat de vizitatoare femei?", "De ce un mare înţelept ca tine, care a renunţat la tot şi toate, poartă iarna palton?", "De ce eşti avid de publicitate? Vorbeşti atât de mult despre serviciul dezinteresat şi altruist şi totuşi cauţi faima şi renumele...", "Asociezi întotdeauna înţelepciunea cu umilinţa. Atunci de ce îţi place atât de mult să fii fotografiat?", "Ce sens are să adori un guru aşa cum o fac oamenii aici, în India? Nu e sclavie? Nu devine discipolul sclavul ghidului spiritual?"
Sunt lămuriri pe care i le-au cerut discipoli de toate felurile şi trecători prin ashram-ul său, fiecare cu preocupările sale şi puterea sa de înţelegere. Sunt îndoieli, nedumeriri, curiozităţi ale multora dintre cei care vor să investigheze viaţa şi felul de a fi al ghidului spiritual.
Pe lângă acestea, găseşti în carte şi întrebări menite să limpezească propria existenţă a oamenilor şi tainele devenirii spirituale. Întrebări de toate felurile - despre cele zilnice şi cele eterne.
În unele dintre ele cu siguranţă vei recunoaşte propriile tale interogaţii. Vrei să afli răspunsurile? Shivananda descifrează totul cu simplitatea marilor ghizi spirituali. De aceea avem nevoie doar de o inimă deschisă şi o vie intuiţie spirituală pentru a ne bucura din plin de comoara înţelepciunii sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu