marți, 23 octombrie 2012

Suntem daruri ale frumuseții divine

EDITURA LUX SUBLIMA
ARTICOLE YOGA MAGAZIN
Suntem daruri ale frumuseții divine
Cum ar arăta păsările fără cer? Într-o lume desfășurată doar pe orizontală, fără adâncimea înălțimii. Mi-e imposibil să-mi imaginez. La fel cum nu-mi pot închipui viața fără frumusețe. Lipsită de strălucirea care iradiază dintr-un cireș înflorit, dintr-o privire, dintr-un surâs visător.
Nu semințele sunt hrana păsărilor. Hrana păsărilor este cerul. Nu cuibul este casa păsărilor. Casa lor este zvorul. Nu mâncarea ne este nouă merinde. Ci frumusețea. În prezența ei avem senzația că ne trezim complet, suntem luați pe sus de o efervescență fără egal, pentru că vine în întâmpinarea necesităților noastre sufletești cele mai profunde. În acele momente se sting tensiunile interioare, încordarea se dizolvă, orice neliniște este îmblânzită. Fragilitatea noastră este îmbrățișată de o altfel de lumină, care ne îngăduie să pătrundem dincolo de aparențe, să întrezărim adevărata substanță a lucrurilor.
Întâlnirea cu frumusețea ne ridică la altitudinea de unde contemplăm hiperlucid lumea și în același timp ne face să ne predăm necondiționat. Pentru că ne simțim spontan acasă. Pentru că avem sentimentul de totalitate și de certitudine. Lipsiți de precauția oricăror calcule, ne cufundăm în frumusețe ca într-o apă - ceva fără vârstă dinlăuntrul nostru are încredere nestrămutată că brațele ei ne vor cuprinde pe deplin protectoare, iubitoare.
Dacă îl înfometăm și îl lipsim de frumusețe, sufletul nu înflorește, nu-și poate împlini menirea care i-a fost hărăzită. Călătoria regăsirii de sine are nevoie de suflu, are nevoie de respirația totală a frumuseții. Și cum exploratorul spiritual este devotat perfecțiunii, cel care caută desăvârșirea devine artist. Cel însetat de înțelepciune este un devot al adevărului. Cel fascinat de simfonia existenței este un discipol al armoniei, cel îmbătat de culorile care palpită în jurul nostru este un adorator al luminii, cel căruia îi curge poezia prin sânge este mereu îndrăgostit de iubire. Oricare dintre aceștia face din propria sa viață capodopera la care lucrează împreună cu Dumnezeu.
Nu căuta frumusețea doar în muzee sau în sălile de spectacol. Nu te gândi că o poți descoperi doar în proporțiile fermecătoare ale unui chip sau în ardoarea comunicării dintre două suflete. Frumusețea este atotprezentă. Este temeiul creației și țelul ei ultim. Vibrează în măreția miliardelor de stele și în infinitul mic al electronilor. Iar pe puntea dintre galaxii și universul subatomic suntem noi, pășind în frumusețe, scăldați de ea în fiecare clipă a existenței noastre. Noi, care alegem să ne întoarcem la izvoarele frumuseții, să urcăm mai aproape de cerul nostru interior cu fiecare pas, cu fiecare gest, cu fiecare trăire. Pentru că știm - acolo ne așteaptă Însuși Dumnezeu, surâzând ca o împărăție de cireși pururea înfloriți.
Aurea Mutulescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu